We współczesności uczulenia typu pokarmowego pojawiają się z większą częstotliwością niż dawniej. Dobrze chociaż, że rozpoznawanie tego typu alergii także stoi na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do głównych objawów, które powinny wywołać niepokój należą: bóle jamy brzusznej, brak łaknienia, często występujące biegunki, wymioty, a nawet zapalenie w jamie ustnej czy bóle migrenowe. Wskutek uczulenia na gluten może występować też niedokrwistość wywołana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także zaburzenia związane z krzepliwością krwi. Oczywiście nie ma potrzeby, aby czekać na pojawienie się wymienionych objawów. Mamy przecież możliwość zrobienia właściwego testu. W oparciu diagnozę konieczne mogą się stać zmiany sposobu odżywiania, a co za tym idzie – również sposobu codziennego funkcjonowania. Z naszego menu jesteśmy zmuszeni wyeliminować znaczną ilość produktów żywnościowych. Na cenzurowanym są w szczególności: produkty zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko wyroby piekarnicze, ale również różnego typu napoje – kawę zawierajacą ekstrakty zbożowe, wódkę czy piwo. Osoby uczulone na gluten muszą pamiętać też o skrupulatnym studiowaniu składów produktów gotowych. Ważne jest też unikanie spożywania takich dań, co do których nie posiadamy wiadomości w zakresie zawartości. Tak w wypadku żywności, jak i leków.
Jak piec używając mąki bezglutenowej dowiesz się z naszej strony
Różnorodne substancje konserwujące niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie warto się jednak załamywać. Pozbawione glutenu produkty są obecnie ogólnodostępne, nie tylko w sklepach z tzw. zdrową żywnością, ale nawet w hipermarketach. Ponad to sporo sklepów z pieczywem ma w ofercie nie zawierające glutenu wyroby. W menu korzystnie zawrzeć jak największe ilości pokarmów świeżyć, nieprzetworzonych, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej formie. Dietę uczulonego na gluten także można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet unikanie słodkich frykasów. Egzystencja osoby uczulonej na gluten w wymiarze codziennym po prostu stawia wymóg większej uwagi w wyborze żywności oraz substancji leczniczych.