Autentyczna włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najbardziej popularny typ gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, sycące oraz ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej jemy makarony. Mocniej wrażliwi konsumenci degustują mniej znane dania takie jak risotto, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną restauracją włoską warto przyjrzeć się kilku istotnym cechom: jak wiele składników rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w karcie znajdują się też nie tak popularne dania, czy karta win, zawiera typowo włoskie wina. Włoska kuchnia to duża różnorodność i dania z wielu części Włoch. W dobrej restauracji poczujemy prawdziwy klimat Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to nie oznacza, że że nie jest pyszna Z pewnością można stwierdzić, że jest to niezwykle smaczna kuchnia europejska .
Aromatyczne wino włoskie
Żadna restauracja włoska, która pretenduje do bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna ignorować wina. Kolacja koniecznie powinien obejmować też aperitiff. Odrobina białego wina to dla Włocha norma. włoskie jedzenie Kraków Klasyczne włoskie wina to zdecydowanie trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta a także noto z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć różnorodny zestaw win.
Klasyczna kuchnia włoska
Mając ochotę poznać fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto poszukać restauracji, która umie przyrządzić nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film