Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich możliwości, które oferuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów i duża dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Polakom restauracja włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie potrawy
Makarony są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. restauracja włoska Kraków Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony nie mogą się przejeść.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też risotto, tortellini, piada i szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film